Kategoriler
Gündem Manşet

Sarıyer’de mekanlar açıldı, esnafın yüzü güldü

SARİYERGAZETESİ.COM – RUKİYE AY / ÖZEL HABER 

Yeni Kontrollü Normalleşme süreci bugün başladı. Aylardır kapalı olan yeme-içme mekanları temizliklerini tamamlayarak kapılarını açtı. Sarıyer’in esnafı pandemi sürecinden nasıl etkilendiklerini ve yeni kontrollü normalleşme sürecinden neler beklediklerini gazetemize anlattı. Aynı zamanda maske, mesafe ve hijyen kuralarına da vurgu yaptılar.

İşte Sarıyer’de esnafın yeni kontrollü normalleşmenin ilk gününde anlattıkları…

Ceren Çetin – Göze Sarıyer

Her restoran ve cafede olduğu gibi bizi de çok olumsuz etkiledi. Yaklaşık 3 aydır kapalıyız ve paket servisle işlem yaptık. Fakat paket servis istediğimiz düzeylerde gitmedi. Maliyetlerimizi yeterli ölçüde karşılayamadık. O yüzden açılmamız çok mutlu etti bizi. Fakat saat kısıtlaması akşam yemeğimizin tam saatine denk geliyor. O da olumsuz etkiledi. Açıldık ama yarı açıldık sayılır. Bizim alanımız geniş ve çok masa koyabiliyoruz. Yüzde 50’i o nedenle bizi olumsuz etkilemiyor. Saat kısıtlaması ve Pazar günü kapalı olması ciddi oranda etkileyecektir. Cumartesi’ye göre Pazar daha çok satışımız oluyordu. Yarı açıldık diyebiliriz. Kendi sağlığımız, çalışanlarımızın sağlığı ve toplum sağlığı elbette çok önemlidir. Her sektörde olduğu gibi biz de kontrollü olarak işlerimizi yoluna koymaya devam edelim.

Haşim Kaptanoğlu – Pide Ban

Pandemide tabiî ki çok etkilendik. Yüzde 60 kapasite düşüklüğüyle, yüzde 30-35 kapasite olarak çalıştık. Paket servisi yaptık ama yetmedi. Bazı personellerimize maalesef devletin yardımlarıyla izinlerden faydalandırdık. Şu anda açtık çok şükür. Memnunuz. Fakat müşterinin aşırı ilgisi var. Aşırı yoğunluk olacak gibiyse müşterileri uyarıyoruz. Masalarımızı da azalttık. Çoğu gelen müşteriyi mecburen kapıda bekletiyoruz. Hepimizin sağlığı için, sadece bizim değil çalışanların ve müşterilerin sağlığı için dışarıda beklemelerini söylüyoruz. Bir kısmı bekliyor ama beklemek istemeyenler de oluyor. Müşteri kırılsa da söylüyoruz. Burada hepimizin sağlığı çok önemli, pandemi döneminde neler yaşadığımızı, neler yaptığımızı ve çok insan kaybını izliyoruz televizyonlarda. Benim kendi görüşümü sorarsanız inşallah eski günlere dönmeyeceğiz ama böyle giderse tekrar kapanma süreci olabilir. Müşteri velinimetimizdir, o felsefeyle hareket ediyoruz ama esas olan sağlığımızdır. Akşam geç saatlerde öğrendiğimiz için tüm katlarımızı da henüz açamadık. Temizlik aşamasındayız o nedenle henüz üst katlarımızı açmadık. İnşallah iyi olur.

Arzu Dalgıç – Sarıyer Döner Ev Yemekleri

Pandemi süreci lokanta ve restoran işleten tüm esnaf arkadaşları olduğu gibi bizi de elbette olumsuz etkiledi. Paket servis olmasa kepengi indir git! Yeni normalleşmeyle birlikte insanların relax olmayıp yine hijyen, maske ve mesafe kurallarına uyarak hareket etmelerini istiyoruz ki işletmeler olarak tekrar kötü sürece girip etkilenmeyelim. Bütün esnaf arkadaşlara da hayırlı işler diliyorum.

Ayhan Aparı – Vefa Lokantası

Pandemi ülke olarak hepimizi çok etkiledi. Esnaf olarak da içeriye müşteri alamadık. Paket servisimiz vardı ama tabi alır da nerede yerler… Bugün yüzde 50 kapasite açıldık. Akşam 19:00’a kadar açığız. Sarıyer’de yazın daha iyi oluyor kışın zaten bir işsizlik var. Zaten yağmur dahi yağsa işleri etkiliyor, pandemi de oldukça zor bir süreç oldu.

Adil Yıldız – Yıldız Lokantası

İşlerimizi yüzde 50 etkiledi. Dışarıya paket servislerimiz de oldu. Cumartesi-Pazar zaten kapalıydık. Şimdi bu kontrollü normalleşme bir nebze de olsa iyi olacaktır bize. Bu yarım serbestlik de olsa esnafa iyi olacak. Dikkat etmemiz lazım. Maske ve mesafeye dikkat etmeliyiz. Müessese olarak hijyen kurallarına da dikkat ediyoruz. Bu yeni normalleşme sürecine hazırız. Masalarımıza ikişer kişi oturabiliyor. Temizlik kurallarına dikkat ediyoruz. Yarı kapasiteyle zarar zaten karşılanmaz da en azından artık zararın neresinden dönsen kardır derler ya aynen öyle…

Yeni Kontrollü Normalleşme Genelgesi’nde yeme-içme yerleriyle ilgili detaylar şöyle:

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde % 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19:00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek olup ayrıca işyeri içerisinde hizmet sunamayacaklardır.

Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki mesafe kuralları ile Ek-1’de yer alan tabloda belirtilen kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için oturma düzeni planı hazırlanacak ve içeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecektir.

HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

İşte Yeni Kontrollü Normalleşme’nin ilk gününde Sarıyer’den görüntüler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.