SARİYERGAZETESİ.COM – HABER: RUKİYE AY
Sarıyer’in seçkin mekanlarından PideBan’ın damak çatlatan ustası Mehmet Karakurt Antalya’da bir döner ustasının yanında henüz 10 yaşındayken öğrenmeye başladığı dönercilik hikayesini anlattı. 30 yıllık döner ustası Mehmet Karakurt, severek sürdürdüğü mesleğinde lezzetli döneriyle adından söz ettiriyor. PideBan’ın sevilen döner ustası Karakurt, lezzetli bir döner için neler yapılmasını gerektiğini gazetemize anlattı.
Sarıyer’de “damak çatlatan usta” olarak tanınan Karakurt, iyi bir dönerin hazırlanırken tüm aşamalarının tek tek özenle yapılması gerektiğine dikkat çekiyor ve şöyle anlatıyor:
“DÖNER YEDİM DİYEBİLSİNLER”
“Dönerin hazırlanmaya başladığı ilk andan itibaren tüm süreç çok önemlidir. Etin iyi bir şekilde işlemden geçmesi gerekiyor. Etin yumuşaması ve daha lezzetli olabilmesi için bekleme oranı var. Benim döner ustalığımda belki de kimsenin bilmediği 5-6 teknik var. İnsanlar “Sarıyer Merkez’e gittim ve PideBan’da döner yedim” diyebilsin istiyorum. Mesleğim boyunca en iyisini yapmaya gayret gösterdim.”
“DÖNERİN PÜF NOKTALARI VAR”
Pideban’ın meşhur döner ustası Mehmet Karakurt; “Etin kalitesi çok önemlidir. Sıradan bir et alıp da ondan verim beklemek yanlıştır. Et ne kadar ince olursa lezzeti o kadar iyi olur. Burada etin dinlenme süresi ve pişirme oranı da önemlidir. Etin püf noktaları vardır. Yumuşaması için iyi pişmesi ve beklememesi gerekiyor. Döner dizmek de doğru yapılmalı. Yani yapraklar, kuyruk yağı ve kuzu döşü takılırken sıralaması önemli. Belli bir pişirme oranı var. Ne kadar ince takarsanız o kadar güzel pişer ve lezzetli olur. Damak zevkine hitap edecek duruma gelir.”
“İYİ USTADAN YETİŞMEK ÖNEMLİ”
Antalya’da yanında yetiştiği döner ustasından da gururla bahseden Karakurt; “İyi ustaların elinde yetişip belli bir noktaya geldikten sonra artık kendince yeteneklerine ortaya çıkarmak gerekiyor. Dönercilik mesleği her geçen gün daha da yenileniyor. Gelişen her tekniği bilmek lazım. Şimdilik tekniklerim bende kalıyor. Ama tabi ki benim döner tekniklerimle ustalığımı sürdürebilecek eleman yetiştirmek istiyorum.”