Kategoriler
Köşe Yazıları Manşet

PROBİYOTİK BESİNLER NELERDİR?

SARİYERGAZETESİ.COM – ÇİLEK TADINDA DİYET – DYT. TUĞÇE KALAYCIOĞLU BAKAR

Öncelikle sizlere prebiyotik ve probiyotikten bahsetmek istiyorum.

Probiyotiklere kısaca bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakteriler diyebiliriz. Özellikle kalın bağırsağımızda çok fazla miktardadırlar. Bu küçük canlılar yediklerimizin içtiklerimizin içindeki zararlı maddeleri temizler, kanserojen faktörleri de bizden önce tanıyıp zararsız hale dönüştürürler, bağışıklığımızı kuvvetlendirirler, hazmı kolaylaştırırlar, kilomuzu ayarlamada da görevleri vardır.

Prebiyotik ise, sindirilmeyen fakat bağırsakta fermente olan ve probiyotik bakterilerin yemekten hoşlandığı besinlerdir.

Probiyotikler ne işe yarar?

-Gaz sıkıntısı, ishal, kabızlık, ırrıtabl bağırsak sendromuna iyi gelir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Bağırsaklardaki vitamin ve minerallerin emilimini artırırlar.

-Antibiyotik kullanımında bağırsağı korur.

-Üriner sistem enfeksiyonlarına karşı korur.

Probiyotikten zengin besinler; yoğurt, kefir, ayran, peynir, boza, tarhana, bira mayası.

Prebiyotikten zengin besinler; soğan, sarımsak, yer elması, pırasa, bamya, muz, nohut, fasulye, mercimek, tam buğday, kara buğday, yulaf, kepekli pirinç, ceviz, fındık, keten tohumu, çilek, elma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir